MOO for nybegynnere

Steg for steg: å besøke en MOO for første gang Med denne guiden er det enkelt å koble seg til en MOO, uansett hvilken type datamaskin og hvilket programvare du bruker.

Hva er en MOO? Det kan være lurt å lese litt om hva en MOO er for noe for lettere å forstå hva som skjer når du logger deg på.

High Wired: On the Design, Use, and Theory of Educational MOOs

High Wired: cover picture

Denne boken er redigert av Jan Rune Holmevik og Cynthia Haynes. Her finner du grundige innføringer i MOO-bruk, forklaringer på hvordan du kan sette opp din egen MOO, og artikler som beskriver og teoretiserer undervisning i MOO. Du kan lese om boken på forlagets sider. Den kan kjøpes der, eller hos Amazon eller en annen bokhandel. MOOniversity: A Student's Guide to Online Learning Environments. Haynes og Holmevik har skrevet en annen bok om MOO og undervisning som nok blir enda mer aktuell for lærere og studenter som vil begynne å bruke MOO. Boken kommer ut i desember 1999. Hvis du er utå kan du lese en omtale som forfatterne har skrevet.

Hjelp for hver enkelt MOO

Siden våre tre MOOer er på hvert sitt språk, er kommandoene litt forskjellige fra MOO til MOO. Xpress fungerer derimot likt i alle MOOene. Lurer du på noe når du er i en MOO er det lurt å prøve å skrive hjelp på det aktuelle språket (help eller hilfe). Dreistadt og MOOlin Rouge er oversatt fra engelsk, så engelske kommandoer vil ofte virke hvis du ikke kommer på en kommando på det riktige språket.

Dreistadt:

For Dreistadt er det utarbeidet en grundig innføring i hvordan man kan delta aktivt i MOOen gjennom telnet når man allerede har besøkt MOOen statisk gjennom nettleseren. Innføringen er ikke enda oppdatert for Xpress grensesnittet, men er midt i blinken for deg som ikke kan bruke Xpress. Hvis du ikke vet hva jeg snakker om, kan du gå gjennom Steg for steg: å besøke du en MOO for første gang for å finne det ut.

En oversikt over alle kommandoer i Dreistadt. Denne kan skrives ut eller bokmerkes hvis du vil ha den lett tilgjengelig når du er i MOOen.

A Midsummer Night's MOO:

Den beste innføringen er en tutorial i selve MOOen. Du kan enten logge deg på og skrive @tutorial når du er inne (husk at du skal skrive kommandoer i ruten nede til venstre) eller så kan du bla gjennom denne innføringen gjennom nettleseren, uten å logge deg inn. Da får du ikke prøvd ut kommandoene, men du får likevel en idé om hvordan MOOen virker.

Engelsk innføring for nye brukere. Denne innføringen er egentlig skrevet for linguaMOO, men kan godt brukes for nykommere til A Midsummer Night's MOO. De fleste av kommandoene som beskrives her vil også fungere i de andre MOOene våre.

MOOlin Rouge:

Det er foreløpig ikke utarbeidet noe eget hjelpemateriale for MOOlin Rouge. Inntil videre kan den engelske innføringen brukes i MOOlin Rouge, og engelske kommandoer fungerer.

Å undervise på MOO

MOOen Dreistadt har vært sentral i fjernundervisningen i tysk grunnfag ved UiB siden høsten 1998. Vi har samlet erfaringer fra denne tiden, og vi presenterer også mer teoretiske refleksjoner om språklæring i MOO.

Denne delen av siden er under utvikling, og du vil finne mer informasjon her seinere. Foreløpig er det ikke mye egenprodusert materiale her, men en del nyttige lenker til det andre har skrevet om undervisning på MOO.

Studentevaluering av Dreistadt, høsten 1998. Her kan du se hva studentene syntes om MOO-undervisning.

MOO teacher's tip sheet. En amerikansk side med tips om hvordan lærere bør forberede seg til å ta med seg studenter til en MOO. Fra DaedalusMOO.

The MOO as a Teaching Tool. En paneldebatt ved en online MOO-konferanse i 1995, International Conference on Distance Education. Debatten skjedde altså på en MOO, og dette er et opptak eller en logg av alt som ble sagt.

MOOing in a foreign language. Et paper skrevet av Lonnie Turbee som presenterer arbeid med språklæring i MOO.

Teaching in Cyberspace. En samling lenker til vevsider som handler om MOO og undervisning.

MOO-programmering

Du trenger ikke å kunne programmere en MOO for å bruke den. Som vanlig bruker kan du bygge og beskrive nye rom og objekter, hvis du vil. Men hvis du har lyst til å lære hvordan du programmerer objektene dine til å gjøre forskjellige ting - hvordan du lager en virtuell kopp med kaffe som en annen bruker kan drikke for eksempel - så har vi samlet en rekke gode tutorials som vil hjelpe deg i gang: How to learn MOO programming.

Mer hjelp andre steder

MOO brukes i undervisning i andre deler av verden. For å lære mer om dette er boken High Wired: On the Design, Use, and Theory of Educational MOOs et glimrende utgangspunkt. Du kan lese om boken på forlagets sider. Den kan kjøpes der, eller hos Amazon eller en annen bokhandel.

Det finnes også mye informasjon på nettet. Her er forslag til steder å begynne:

LinguaMOO archives
LinguaMOO er en undervisningsMOO som drives av Jan Rune Holmevik og Cynthia Haynes, og den er i grunnen storesøsteren til våre MOOer. Jan Rune er den som har utviklet Xpress (Web-grensesnittet som vi også bruker) og sammen med Cynthia, har han laget en svært nyttig kjerne av MOO-objekter til bruk i undervisning. I dette arkivet finner du mange artikler om MOO og undervisning.

Educational VR (MUDS)
Dette er en oversikt over ressurser knyttet til bruken av MOO og MUDS (en MUD er omtrent det samme som en MOO). Siden er sist oppdatert i 1995, men det er likevel mye nyttig informasjon her.

Virtual Reality and Education
En lang liste lenker til vevsteder som omhandler bruk av virtuelle virkeligheter, som MOO kan sies å være, i utdanning.

MOO tutorial
En grei innføring i hvordan man bruker telnet-baserte MOOer.

The Purpose of MOO
En studentoppgave som samler mange lenker til kilder og MOOer og gir en grunding forklaring på hva MOO kan brukes til. Av Rachel Wein.

Diversity University
En amerikansk MOO hvor det foregår undervisning i forskjellige fag. Denne MOOen bruker også et Web grensesnitt, men det er ikke det samme som vi bruker. Det kan være interessant å besøke Diversity University for å få ideer om hvilke type ting er mulige.

En liste over mange MOOer som brukes i undervisning ("Educational MOOS")
Du er opptatt lenge om du skal besøke alle disse MOOene.

Tidsskrifter

Det er flere elektroniske tidsskrifter som er relevante i forhold til MOO og språkundervisning. Her er lenker til noen av dem.

Kairos: A Journal For Teachers of Writing in Webbed Environments

CMC Magazine: Computer Mediated Communication Magazine.
hva? | hvorfor? | hvordan? | hvem? | prøve selv?
presseomtale
| diskusjonsforum | rapporter | teknisk informasjon

Hvis du ikke finner
det du leiter etter
kan du prøve å søke:

Sist oppdatert 8/11/99 av Jill.
Denne siden er en del av lingo.uib vevstedet.

lingo.uib